Anak muda tidak percaya ahli politik, dedah kaji selidik - Malaysian Insight

by Radzi Razak

Kaji selidik yang dibentangkan di Petaling Jaya malam ini menunjukkan tujuh daripada 10 anak muda tidak mempercayai ahli politik manakala lebih separuh menganggap pemimpin politik tidak pedulikan rakyat.

Lebih tiga perempat daripada responden kaji selidik itu turut menyatakan mereka tidak peduli langsung hal politik dan manakala seorang dalam setiap empat orang percaya kalau terlibat dalam proses politik pun, mereka tidak dapat mempengaruhi dasar kerajaan.

"Kami yakin kaji selidik ini mewakili keadaan demografi anak muda di Malaysia," kata Pengarah Merdeka Centre Ibrahim Sufian ketika membentangkan Kaji Selidik Persepsi Anak Muda terhadap Ekonomi, Kepimpinan dan Isu Semasa Kebangsaan.

Watan ialah sebuah badan masyarakat sivil yang menggerakkan kempen kesedaran dalam kalangan anak muda untuk jadi pengundi. 

Kaji selidik ini melibatkan 604 responden di seluruh negara merangkumi 68% anak muda Melayu, 23% Cina dan 9% India, dari 165 kawasan Parlimen di seluruh Semenanjung Malaysia, termasuk kira-kira 40% yang belum mendaftar mengundi. Mereka berumur antara 21 hingga 30 tahun.

Watan